zaterdag 24 oktober 2020

DE DROOMREDE VAN KONING ALLESANDERS - Uitnodiging tot het digitaal bijwonen van een koninklijk moment op Koningsdag

Amsterdam, 21 april 2020 - Als een bijdrage aan de viering van Koningsdag/Woningsdag 27 april zal de tot de verbeelding sprekende Droomrede van Koning Allesanders uit het gelijknamig magisch-idealistisch sprookje van de hand van de Zeeuwse schrijver Gerrit Impens door de uitgever Robert Jan Kelder namens de Willehalm Ridderorde van het Woord (i.o.) vanaf 11 uur uitgesproken en hier live uitgezonden worden. 

Om een tipje van de sluier op te liften wat Koning Allesanders zoal aan zijn waarde landgenoten zal meedelen wordt hier de tekst van de achterflap van het boekje weergegeven: “Koning Allesanders verliet de Edelensalon na zijn jaarlijkse leunstoelrede. Het volk en de regering hadden nieuwe levensmoed geput uit de redevoering, die de geschiedenis inging als de Droomrede. Het koningspaar had beloofd een Burgerlijke Willehalm Ridderorde van het Woord in het leven te helpen roepen. Een grotesk panorama kwam tijdens de leunstoelrede aan de toehoorders voorbij, waarin een tijdslijn van tweeduizend jaar passeerde en waarbij de elkaar opvolgende en aan elkaar gerelateerde tijdgeesten, de noblesse en de menselijke handelingen hand in hand gingen. Dit geloofwaardig moderne sprookje is een uitnodiging zo niet uitdaging aan de lezer om alles anders aan te gaan pakken en tegenover de angst voor het boze de moed voor het goede te plaatsen. “

Oorspronkelijk was het plan om deze Droomrede op Koningsdag  voor het paleis op de Dam uit te spreken voor een spandoek van het drieluik “De tuin der hemelse vreugden” van Jeroen Bosch, het boegbeeld van het initiatiefproject “Wereldvredesbond van oases der menselijkheid”, dat al eerder zijn goede diensten heeft bewezen bij de socialkunstacties tijdens de viering van het Bosch-500 jaar in 2016 en nu o.m. in de met daverend applaus bekroonde droomrede van koning Allesanders aan de grote klok zal worden gehangen. Na overleg met de Gemeente en politie werd echter, wegens de huidige omstandigheden i.v.m. het Coronavirus, daar van afgezien en besloten om deze ongeveer een uur durende “leunstoelrede” in de bibliotheek van het Willehalm Instituut voor een klein select gezelschap te houden en te livestreamen op de uitgevers YouTube page vanaf 11 uur.

Dit zal dan de tweede keer zijn dat vanuit de Willehalm bibliotheek een evenement live werd uitgezonden. De eerste aflevering was n.a.v. de 80ste verjaardag van de uitgever op 29 november 2019 een presentatie van diens lied Gypsy Scholar en drie andere levensliederen die in de 70’er jaren in Amerika zijn geschreven en die op deze gelijknamige autobiografisch literair muzikale blog te beluisteren zijn.

Na de online presentatie van de Droomrede zal het boekje van circa 110 blz. in A-5 formaat met een aantal kleurenpagina’s  (ISBN  9789073932302) binnenkort bij de boekhandel of direct bij de ABC Boekenservice voor Euro 14.95 verkrijgbaar zijn. Voor de inkoop voor de boekhandel geldt de normale 40% korting. Geïnteresseerde journalisten en boekrecensenten kunnen op de dag van de lezing een PDF-bestand van het boekje aanvragen bij de uitgever.

Informatie: Robert Jan Kelder; Tel. 0623559564; info@willehalm.nl; http://willehalminstituut.blogspot.nl   

Alles moet anders! Zegt het voortverspreidt het woord.

1 opmerking:

  1. De live video uitzending lukte helaas niet vanwege technische problemen. De opname door Ewoud Storm van Leeuwen met nog gemonteerd worden.

    BeantwoordenVerwijderen