vrijdag 17 juli 2015

"Een erg mooi initiatief" - Wethouder Van der Poel m.b.t. Project Landgoed Willehalm op het voormalig "Sprookjesland van Ooit"

"Een erg mooi initiatief" - met deze woorden reageerde  wethouder Van der Poel van de Gemeente Heusden, verantwoordelijk voor de herbestemming van het voormalig "Sprookjesland van Ooit", op een brief van de directeur en stichter van de Stichting Uitgeverij Willehalm Instituut in Amsterdam Robert Jan Kelder om op het nu "Poort van Heusden" genoemde landgoed, dat te koop is, de zetel van de Willehalm Ridderorde van het Woord (i.o.) te vestigen als centrum van een "Oase der menselijkheid". 

Dit op 3 juni j.l. gedateerd schrijven aan de wethouder (zie bijlage) was een begeleidbrief op de uitvoerige brief van 27 mei j.l. aan koning Willem-Alexander i.v.m. de formele petitie aan onze monarch, tevens Grootmeester van de Militaire Willemsorde, om als aanvulling hierop een Civiele Willehalm Ridderorde van het Woord in te stellen, een brief waarin aan het einde het Project Landgoed Willehalm aan de orde kwam. Deze al op 28 mei 2014 ingediende petitie ligt nu ter behandeling bij de Kanselarij van Nederlandse Orden in Den Haag.

(Update: Deze peitite werd door de Kanselarij der Nederlandse Ordens schriftelijk namens de koning op 25 november 2017 afgewezen met de onderbouwing dat men een dergelijke orde niet noodzakelijk achtte.) 

Nu is het zaak om in de zin van de lijfspreuk van deze Gemeente "Dromen, Doen, Heusden" om deze droom gaandeweg werkelijkheid te maken door dit cultureel-spiritueel initiatief verder uit te werken, een bedrijfsplan samen te stellen en aan de tot nu toe sinds 2005 als eenmanstichting  opererende Willehalm Stichting een voltallig bestuur en een Raad van toezicht toe te voegen om zodanig aan de juridische voorwaarden te voldoen ten einde de nodige fondsen, leningen en/of subsidies voor dit ontwikkelingsproject te verkrijgen.

Belangstellenden en potentiële medewerkers worden vriendelijk verzocht contact op te noemen met de Willehalm Stichting (info@willehalm.nl).


Bijlage:

Van “Land van Ooit” door “De Poort van Heusden” naar
“Landgoed Willehalm”, zetel van een nieuwe Ridderorde van het Woord?

Brief aan wethouder Mart van der Poel (Heusden Eén), verantwoordelijk voor
de herbestemming van het voormalige attractiepark in de buurt van Den Bosch

Robert Jan Kelder
Stichting Uitgeverij Willehalm Instituut
Kerkstraat 386A, 1017 JB  Amsterdam

Amsterdam, 3 juni, 2015

Zeer geachte wethouder Mart van der Poel,

Op dinsdag 12 mei jl. trok de reportage “Land zonder reuzen te koop” in het NRC Handelsblad mijn aandacht, met name het aan u toegeschreven citaat over de herbestemming van “het kerngebied” van “De Poort van Heusden”: “de droom blijft een attractiepark, maar ‘iets’ met zorg of cultuurhistorie mag ook.” Het “toeval” wil namelijk dat, na jaren van voorbereiding, op 19 april en 3 mei jl. er ten huize van het hoveniersbedrijf Anne Jan Madhuizen in De Bilt op mijn verzoek twee bijeenkomsten door een select gezelschap plaatsgevonden hebben over het grondvesten van een landgoed als zetel van de Willehalm Ridderorde van het Woord (i.o.); wij waren dus al op zoek naar een, als het ware, braak liggend landgoed dat een nieuwe bestemming zocht.

Na het lezen van de NRC reportage nam ik dus op eigen initiatief de volgende dag 13 mei telefonisch contact op met de projectleider Oscar van Limburg, die mijn informeerde over de huidige stand van zaken, dat zich dus al een gegadigde had gemeld voor het kasteel en de 21 omliggende hectaren, maar dat er nog niets definitief besloten was. Op Hemelvaartsdag, 14 mei ondernam ik vervolgens een verkenningstocht naar het landgoed in gezelschap van hovenier Anne Jan Mathuizen en mijn broer Johannes, die de reis financierde met o.m. een lekker avondeten in het Restaurant Havenzicht en een verblijf die nacht in hotel “De Verdwaalde Koogel” in Heusden.  In deze historische vestingstad deden wij aangename indrukken op (behalve een torenhoge parkeerboete van 90 Euro, daar wij als nieuwkomers niet wisten en het ook niet goed gemarkeerd was, dat men alleen in de gemarkeerde plaatsen kon parkeren en eerder een waarschuwing hadden verwacht), en maakten kennis met architect Johan van Eijk en de eigenaar Peter Verboven van Café De Republiek, waar naar verluidt zelfs de democratie in Nederland ooit haar intrede heeft gemaakt, iets waar ik straks op terug zal komen.

Welnu, als gesteld wordt dat het Project Landgoed Willehalm en de bijbehorende onderdelen met name drie tentoonstellingen over Willehalm van Oranje als Ridder van het Zwaard èn Rider van het Woord, De Deugden – Jaargetijden van de Ziel en over het landgoed zelf als model “Oase der menselijkheid” in principe van uw droom werkelijkheid zou kunnen maken om, met de nodige steun van derden, waaronder koning Willem-Alexander, binnen De Poort van Heusden, een bovenregionaal, landelijk ja Europees project met zelfs een universele aantrekkingskracht te ontwikkelen, dan schrijf ik dit uiteraard niet namens bovengenoemde gezelschap of welke groep dan ook, maar geheel op eigen naam en verantwoordelijkheid.

Deze boude stelling vereist natuurlijk een gedegen onderbouwing die ik u, in de vorm van een kopie aan de brief aan koning Willem-Alexander met een aantal links bij deze aan u voorleg. Deze brief heb ik verleden donderdag 28 mei bij het ruiterstandbeeld van Willem van Oranje  voor het paleis Noordeinde voorgelezen en daarna aan koning Willem-Alexander  met een kopie aan koningin Maxima bij het paleis afgeleverd (te zien op YouTube en ook hier lezen). Per post is een kopie aan de Kanselarij van de Nederlandse Orden gestuurd, waar nu de petitie om een nieuwe Ridderode van het Woord nu onder behandeling is.

In de hoop dat deze toekomstvisie van de Poort van Heusden in lijn met uw verwachting moge zijn en zodoende een aanzet tot een gesprek, ben ik,
Hoogachtend

Robert Jan Kelder
Dir. Stichting Uitgeverij Willehalm Instituut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten